Sosyal Medya

Gezi - Tarih - Mimari

Kethüda Camisi’nde 327 yıl sonra ezan sesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun 91 yıl boyunca egemenliği altında kalan Macaristan’ın Eger kentindeki tarihi Kethüda Camisi’nde 327 yıl aradan sonra yeniden ezan okundu.



Eger (EÄŸri) Kalesi’nde düzenlenen “Osmanlı Döneminde Eger’de Hayat” isimli konferansa davet edilen Türkiye’nin Macaristan BüyükelçiliÄŸi DiniÅŸleri AtaÅŸesi Hüseyin Ersoy, 16. yüzyılın sonunda inÅŸa edilen 40 metre yüksekliÄŸinde ve 97 merdivenli minareden ezan okudu. 1596 yılından itibaren Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun vilayeti olan Eger Sancağında inÅŸa edilen Kethüda caminin 1687 yılı sonunda Avusturya Ä°mparatorluÄŸu’na geçmesiyle birlikte cami bölümü yıkılmış, ancak minare günümüze kadar ayakta kalmayı baÅŸarmıştı.

Bu 
tarihi minareden ezan okuyan Hüseyin Ersoy, Osmanlı döneminde EÄŸri sancağı olan tarihi bir ÅŸehir Eger Kalesi’nde düzenlenen konferansa katıldıklarını ardından ise tarihiKethüda Camisi’nin minaresinden Macar yetkililer tarafından verilen izin ile Ezan-ı Muhammedi’yi okuduÄŸunu söyledi. Ersoy, “400 yıl önce yapılmış minarede, ÅŸerefede bu duyguyu yaÅŸamak ve tatmak tarifsiz bir duygu. Bu izni veren, bu anlayışı gösteren yerel yetkililere, din büyüklerine çok teÅŸekkür ediyorum” dedi.

Eger ÅŸehrinde geçtiÄŸimiz yıl kurulan Cebeci Osmanlı-Türk Kültür DerneÄŸi BaÅŸkanı ve bir BektaÅŸi sevdalısı olan Gergely Pap ise kurdukları dernek ile Osmanlı’nın yaÅŸam kültürünü Eger ve çevresinin yanı sıra tüm Macaristan’a tanıtmak için gayret ettiklerini kaydetti. Gerçek ismi Gergely, Türk ismi ise Ä°brahim olan Gergely Pap, 2014 yılı içinde Türk dostu Tamas Soos ile birlikte ikinci kez Osmanlı konferansı düzenlediklerini, Macar halkının Osmanlı’ya büyük ilgi duyduÄŸunu söyledi.

MÜSÄ°AD Macaristan Temsilcisi Fadıl BaÅŸar, bu konferansı düzenleyen Tamas Soos ve ekibine ve kendilerini hoÅŸgörüyle karşılayan bütün Macar halkına çok teÅŸekkür ettiklerini açıkladı.


Yurt Dışı VatandaÅŸlar ve Akraba Topluluklar Macaristan Delegesi Suat KarakuÅŸ ise, semineri düzenleyenlere teÅŸekkür ettiklerini, ata yadigarı olan bu bölgelerde Osmanlı’nın yaÅŸayış tarzını ve halkla iliÅŸkilerini seminerde anlatıldığını, öte yandan Hüseyin Ersoy hocanın uzun yıllar sonra okuduÄŸu Ezanın herkesi duygulandırdığını, buradaki halkın, yöneticilerin bir yerde hoÅŸgörüsünü gösterdiÄŸi için herkese teÅŸekkür ettiÄŸini belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.